Dringend hulp nodig? 085 - 773 00 76
Rescue Teams van BWH
Ga naar artikelenoverzicht

Iemand moet zich echt veilig voelen, daar doen we het voor

Ruud Kremers, Manager Rescue Teams Brandwacht Huren

Hoe lang werk je al voor Brandwacht Huren en hoe ging de ontwikkeling?

“Uit mijn hoofd… Zo’n drieënhalf jaar. Ik zat bij de brandweer en kwam jongens tegen die werkten als brandwacht of mangatwacht. Ik deed toen al de nodige werkzaamheden als veiligheidsfunctionaris. Ik ben er ingerold en kreeg een grote variatie aan taken. Bij Brandwacht Huren ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan als brandwacht. Dat was in 2017. Daarna heb ik ook planningstaken uitgevoerd en sinds eind 2018 ben ik Manager Rescue Teams. De ERT divisie heb ik vanaf nul helpen opzetten.”

Dat is wel eervol!

“We hadden de nodige opleidingen in huis en ik initieerde om ook trainingen te gaan geven. De aanvoerder van Brandwacht Huren vond het een mooi idee. Ik kreeg de nodige verantwoordelijkheden en ging aan de slag met het opzetten van alle interne processen en dergelijke. Inmiddels hebben we al veel bereikt met de jongens! Dat geeft zeker een voldoening.”

Wat voor werk heb je gedaan voordat je in deze sector terecht bent gekomen?

“Vroeger was ik filiaalmanager bij een bekende supermarktketen, dat is weer eens wat anders, hè!”

Werken bij een Rescue Team

Kun je het werk als rescue team member mensen aanbevelen?

“Het is zeker heel leuk werk. Elke keer is het weer anders. Je staat altijd weer voor een nieuwe uitdaging. Als je kijkt naar een rescue team medewerker is het wat minder passief dan het werk van een brandwacht bijvoorbeeld. Je bent veel bezig met het voorbereiden van een mogelijke redding. En de trainingen maken het ook heel dynamisch en afwisselend.”

Als ik zelf bij een rescue team zou willen werken, waar moet ik dan aan voldoen?

“Het is mooi meegenomen als je bij de brandweer werkt. Daarnaast moet je de opleidingen buitenwacht, gasmeten en ademlucht succesvol afgerond hebben, plus een klim-/rescue-opleiding. Als je alles bij elkaar optelt qua opleidingsdagen ben je een week of drie bezig. En na de opleiding begint pas het echte leerproces, in de praktijk. Wanneer je onderdeel vormt van een rescue team dien je 6 keer per jaar naar ons trainingscentrum te komen om je skills op peil te houden. Hier krijg je ook EHBO+.”

Je veilig voelen... Daar doen we het voor!

Ruud, wat geeft jou nou echt voldoening in je werk?

“Voor mij is het elke keer het bouwen van iets moois. Wanneer ik iets op papier heb gezet en het wordt ook daadwerkelijk zo in de praktijk gerealiseerd… daar word ik er heel blij van. Het geeft mij een kick dat ik het theoretisch op papier goed heb ingeschat en bedacht.”

Nu praat je voornamelijk over de technische kant. Maar het feit dat een rescue team de veiligheid van mensen waarborgt; het lijkt nu alsof veiligheid iets vanzelfsprekends is…

“Ja, het lijkt inderdaad vanzelfsprekend. Maar als je van een persoon hoort dat hij of zij zich echt veilig voelt, bij zijn werk op hoogte of in een besloten ruimte... dat geeft een grote voldoening... Daar doen we het voor: zodat iemand zich echt veilig voelt. Dat is het allerbelangrijkste.”

Heb jij wel eens een incident meegemaakt?

“Ik zelf niet, ik was er op dat moment niet bij. Gelukkig heeft het reddingsteam in kwestie de situatie perfect opgelost.”

Wat was er toen gebeurd?
“Er was een lasser onwel geworden, die op hoogte werkte. Op 40 of 50 meter hoogte werd hij tijdens laswerkzaamheden onwel. Toen heeft ons rescue team hem adequaat naar beneden gehaald en voor een goede overdracht gezorgd aan de ambulance. Daar kregen ze ook complimenten voor.”

Rescue Teams van BWH
BWH Rescue Team op een trainingsdag

CASE

Project bij een klant in de installatietechniek

Van 8 juli tot 9 september 2020 liep er een Rescue Team van Brandwacht Huren in Enschede. Het ging om werkzaamheden bij een tankinspectie. Ruud vertelt over zijn ervaringen in het tweede deel van dit interview.

Hoe is dit project tot stand gekomen en waarom is daar een rescue team naartoe gegaan?

“Ze nemen de afspraak die geldt bij tankinspecties serieus. Wanneer er een inspecteur de tank in moet, dan moet er een rescue team aanwezig zijn. De klant is er zelf al mee gekomen en door positieve ervaring met ons, op andere projecten, hebben ze ons weer teruggevraagd.”

Hoe zit het bij een situatie waarbij er geen verplichting of afspraak staat voor een rescue team? Zou er dan een mangatwacht naartoe gestuurd kunnen worden?

“Ja… Dat zou kunnen. Dat is de keuze van het bedrijf. Alleen er moet wel een redding uitgevoerd kunnen worden bij incidenten. En wanneer er bijvoorbeeld alleen toegang van bovenaf is, dan moet de medewerker ook van bovenaf gered kunnen worden. Of je moet de tank openzagen; iets wat niet de eerste keuze is. Soms wordt er wel eens gedacht dat een mangatwacht ook een redding kan uitvoeren. Echter, een mangatwacht mag alleen maar toezicht houden en 1-1-2 bellen, daar houdt het bij de buitenwacht eigenlijk mee op. Een rescue team kan wél direct een redding uitvoeren. Soms wordt er gedacht dat de brandweer dat kan doen, alleen de brandweer mist in sommige situaties ook de kennis en de materialen voor het uitvoeren van een complexe redding. Een Emergency Rescue Team is dus een echt specialistisch team. De bottom line bij werken in besloten ruimten is eigenlijk: bij iedere betreding van een besloten ruimte, dienen er de nodige materialen en een reddingsplan (plan van aanpak) aanwezig te zijn en mensen die weten hoe je ermee werkt, wanneer een redding nodig is.”

Waarom gaat de voorkeur daar niet naar uit?

“Sommige tanks zijn simpelweg niet open te zagen. Daarnaast brengt het natuurlijk ook veel kosten met zich mee. Maar wat nog belangrijker is, is de slagingskans van de redding, oftewel de waarborging van de veiligheid. Wanneer je met een RVS-tank te maken hebt, neemt het openzagen van de tank veel tijd in beslag, met alle mogelijke consequenties van dien…”

Ons rescue team liep daar zeven weken, één keer per week aanwezig op locatie, hoe zit dat precies?

“De tank moet leeggemaakt worden, door het bedrijf zelf. Die wordt dan professioneel schoongemaakt. Daarna kan pas de inspectie plaatsvinden. Dus voordat de inspecteur de tank kan betreden gaat wat tijd overheen. De inspectie zelf duurt ongeveer een half uur. Onze voorbereidingswerkzaamheden, het opbouwen van het systeem en dergelijke, nemen een aanzienlijke tijd in beslag. Dan heb ik het over het reddingssysteem waarmee de inspecteur omhoog en omlaag getakeld wordt. In dit project ging het om een hoogte van ongeveer 10 meter.”

Hoe ziet zo’n project er van A tot Z uit?

  • ”Alles begint met het contact met onze klant. Op dat moment wordt er gekeken naar de situatie en geven wij ons veiligheidsadvies.”
  • “Na het advies en goedkeuring krijgen wij de benodigde materialen aangeleverd. Denk aan de chemiekaart, hoe de tank eruit ziet - alle afmetingen, fotomateriaal van de locatie, etc.”
  • “De volgende stap is het maken van een plan van aanpak. Dan maak ik voor de specifieke omstandigheden van de klant een reddingsplan. Vaak ga ik zelf nog even bij de klant langs om te kijken hoe we het exact gaan doen, zeker wanneer het gaat om de wat complexere operaties. Hiermee maak ik de rescuemap compleet, waar alle informatie in staat, waaronder het reddingsplan, ongevallenlijsten, keuringslijsten, alle telefoonnummers etc.”
  • “Vervolgens gaan we met het rescue team op weg naar de locatie. Daar bouwen we alles op. In deze specifieke situatie konden wij helaas geen traditionele rescue tripod opzetten. Daar moesten we andere manieren voor verzinnen...”
  • “Wanneer alles is opgebouwd, wordt de inspectie uitgevoerd. De inspecteur zakt af naar beneden en ons rescue team begeleidt hem daarin. Eén man staat beneden en twee mannen boven, om ten allen tijde alert te zijn en klaar voor iedere mogelijke calamiteit.”
  • “Na afloop van de inspectie komen wij bij elkaar. We bespreken onder andere hoe de inspecteur het heeft ervaren en hoe hij zich tijdens het proces heeft gevoeld. Ook vragen wij naar eventuele verbeterpunten en andere zaken die wij in onze evaluatie meenemen voor de volgende interne training.”

En, kwamen er nog interessante observaties naar voren of verbeterpunten?

“Nou, er waren eigenlijk geen verbeterpunten ter sprake gekomen. De inspecteur heeft aangegeven dat hij zich erg veilig voelde tijdens de inspectie. Hij gaf ook aan dat wij voldoende kennis hebben. En dat is wel eens anders...”

Je praat er enigszins monotoon over, alsof het een routineklusje is, terwijl je een hele belangrijke bijdrage levert aan de veiligheid op de werkvloer. Is het voor jou normaal geworden?

“Haha, ja, voor mij is het eigenlijk allemaal niet zo spannend meer. Wij trainen iedere week en die voorbereiding en kennis zorgt ervoor dat wij keer op keer zorgdragen aan een incidentvrije werkomgeving… In feite is het wel een soort routine geworden, zoals je zegt.”

Had je van tevoren verwacht dat dit een geslaagd rescue project zou worden, gezien de vele uitdagingen qua montage, of had je twijfels?

“Ja, dat had ik wel verwacht. Met de trainingen die onze rescue team members volgen, zijn we op vrijwel alle situaties voorbereid.”

Ruud, dank je wel voor je tijd en je inspirerende verhaal! Keep up the good work!

“Graag gedaan!”

Alle Nieuwsberichten

Stap 1 van 2

Offerte aanvraag

In wat voor dienstverlening bent u geïnteresseerd?
Stap 2 van 2

Offerte aanvraag

Uw contactgegevens

Bedankt voor
uw interesse!

Meer over {service}

Beste {user.firstname}, dit is wat we nu voor u gaan doen.

Oeps!
Er ging helaas iets verkeerd

Excuses voor het ongemak

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

U bent succesvol ingeschreven

Bedankt voor uw interesse in onze nieuwsbrief!

Er gaat iets mis

Oeps er gaat iets mis.