Dringend hulp nodig? 085 - 773 00 76
Kleine blusmiddelen
Ga naar cursusoverzicht

Kleine blusmiddelen

Goedemorgen Goedemiddag Goedenavond

Hoe handel je als je brand ontdekt? Van beginnende branden kan zeker 85% met kleine blusmiddelen worden bestreden. Een cursus in het gebruik van deze middelen is daarom onmisbaar voor de brandveiligheid. Wij leren cursisten om kleine blusmiddelen zo snel en efficiënt mogelijk te gebruiken om grote calamiteiten te voorkomen. Denk hierbij aan het hanteren van verschillende soorten brandblussers, afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde specifieke stoffen, en het gebruik van een blusdeken. Ook besteden we aandacht aan preventie en alarmering.

Over de cursus
De meeste beginnende branden kunnen worden bestreden met kleine blusmiddelen. Deze rode brandblussers en branddekens tref je overal aan: in huis, op kantoor of in openbare ruimtes. De kans dat je ze moet gebruiken is klein. Als brandwacht moet je weten hoe je ze moet gebruiken. Maar ook als je geen brandwacht bent, is de brandveiligheid erbij gebaat als je met deze kleine blusmiddelen kunt omgaan. Daarom biedt de BWH Academy medewerkers van bedrijven en instellingen een cursus aan zodat ook zij weten hoe ze moeten handelen bij beginnende branden.

Verloop van de cursus
We instrueren niet-deskundigen in de richtlijnen die gelden bij het handelen bij brand. We gaan dieper in op het verschijnsel brand en tot slot blussen we in een praktijkonderdeel verschillende soorten beginnende branden

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Theorie:

 • Verbranding en blussing
 • Branddriehoek/-vijfhoek
 • Wat te doen bij brand?
 • Tactiek van brandbestrijding
 • Blusmethoden
 • Blusstoffen
 • Draagbare (kleine) blusmiddelen
 • Algemene regels
 • Video kleine blusmiddelen


Praktijk:

 • Persoonlijke veiligheid
 • Verschil in blusstoffen (CO2/sproeischuim/slaghapsel)
 • Vaardigheidstraining blustoestellen/-technieken:
  • Blussen van een vloeistof(gas)brand
  • Blussen van een PC en afvalbak
  • Blussen op spanningvoerende delen (220V)
  • Werken met blusdeken op brandende pop
  • Wat wel en wat niet te doen bij een vlam in de pan

Doel van de cursus
Het doel van de cursus Kleine blusmiddelen is dat cursisten na afronding over de kennis en vaardigheden beschikken om bij beginnende branden juist op te treden. Ze leren in de cursus de theorie van brandbestrijding en welke blusmethoden en -middelen zij kunnen inzetten. In het praktijkonderdeel scherpen zij hun vaardigheden aan en doen ze ervaring op met het blussen van verschillende soorten beginnende branden.

Doelgroep
Brandwachten en medewerkers van organisaties in bijvoorbeeld de industrie of petrochemie die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met brandveiligheid.

Bewijs van deelname
De cursus duurt een halve dag. Na afronding bezit de deelnemer over het inzicht en de kennis die nodig zijn om op de juiste manier op te treden bij een beginnende brand. Hij of zij heeft praktische vaardigheden opgedaan die toegepast kunnen worden bij het blussen van een beginnende brand. Na afloop ontvangt de deelnemer een bewijs van deelname.

Aan te raden overige cursussen
Dit certificaat is vaak een aanvullende eis in de industrie of petrochemie. Als je je graag wilt specialiseren in de petrochemische industrie is het raadzaam om naast deze cursus ook andere cursussen te volgen aan de BWH Academy. Het is bijzonder praktisch om in ieder geval je Gasmeten Ex-Ox-Tox en Werken met ademlucht te halen, cursussen die de BWH Academy beide verzorgt. Ook is het slim het certificaat Werken als buitenwacht/mangatwacht te halen.

Heb je deze certificaten al in bezit? Kies dan voor het BHV-diploma (EHBO) of een Emergency Rescue Team-certificaat. Daarmee ben je een echte allround safety professional

Over Brandwacht Academy
Bij Brandwacht Huren ben je meer dan een gemiddelde brandwacht. Je bent gastheer van een veilige omgeving. Op onze BWH Academy trainen we brandwachten daarom continu om zich te verbeteren. We dagen hen uit om meer van zichzelf te verlangen.

Daarom kiezen we niet alleen voor het standaard leer- en ervaringstraject, maar voegen we innovatieve elementen toe, zoals serious gaming, escape rooms en virtual reality. Met deze interactieve en betrokken opleidingsmodule bieden we een unieke kwaliteitsgarantie binnen onze branche.

Verdiep je ook eens in een van de overige cursussen die de BWH Academy aanbiedt.

Stap 1 van 2

Offerte aanvraag

In wat voor dienstverlening bent u geïnteresseerd?
Stap 2 van 2

Offerte aanvraag

Uw contactgegevens

Bedankt voor
uw interesse!

Meer over {service}

Beste {user.firstname}, dit is wat we nu voor u gaan doen.

Oeps!
Er ging helaas iets verkeerd

Excuses voor het ongemak

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

U bent succesvol ingeschreven

Bedankt voor uw interesse in onze nieuwsbrief!

Er gaat iets mis

Oeps er gaat iets mis.