Dringend hulp nodig? 085 - 773 00 76
Wat is een mangat?
Ga naar veelgestelde vragen

Wat is een mangat?

De definitie van een mangat en wat er zich afspeelt

Een mangat is een nauwe toegangsopening naar een besloten ruimte, waar een volwassen persoon doorheen past. Het woord ‘mangat’ wordt onder andere in de industrie gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de opening van een stoomketel. Een monteur kan door het mangat de stoomketel in om (onderhouds-)werkzaamheden uit te voeren. Een ander voorbeeld van een mangat is de opening van een riool.

Mangaten in de industrie

Voor het kunnen bereiken van besloten ruimten in de industrie wordt veelvuldig gebruikgemaakt van mangaten. In een besloten ruimte zijn onder andere leidingen, verwarmingsinstallaties en andere technische installaties verstopt.

Gevaren

Werk in de (chemische) industrie brengt confrontaties met gevaarlijke stoffen met zich mee. Een besloten ruimte wordt vrijwel niet geventileerd. Hierdoor is er, naast de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, weinig zuurstof aanwezig en alertheid geboden vóór en na het betreden van de besloten ruimte.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het betreden van een besloten ruimte dienen veiligheidsmaatregelen getroffen te worden. Denk aan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Onder deze persoonlijke beschermingsmiddelen (PMB’s) vallen onder andere: persoonlijke explosiemeters, persoonlijke monitors en adembescherming.

De mangatwacht

Bij werkzaamheden in besloten ruimten dient er een mangatwacht aanwezig te zijn. Een andere benaming voor de mangatwacht is ‘buitenwacht’. Mangatwachten houden continu contact met medewerkers, die in de besloten ruimte werkzaam zijn. Indien de veiligheid van de medewerkers in gevaar dreigt te komen, treedt de mangatwacht snel en adequaat op.

Stap 1 van 2

Offerte aanvraag

In wat voor dienstverlening bent u geïnteresseerd?
Stap 2 van 2

Offerte aanvraag

Uw contactgegevens

Bedankt voor
uw interesse!

Meer over {service}

Beste {user.firstname}, dit is wat we nu voor u gaan doen.

Oeps!
Er ging helaas iets verkeerd

Excuses voor het ongemak

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

U bent succesvol ingeschreven

Bedankt voor uw interesse in onze nieuwsbrief!

Er gaat iets mis

Oeps er gaat iets mis.